Zussen

geplaatst in: 196 | 0

Wat worden die 2 zussen hier in huis de laatste tijd opnieuw snel groot. Fysiek schieten de meisjes precies weer centimters op, maar ook op andere vlakken gaan ze vooruit. Met dat groter worden vinden ze elkaar steeds meer in hun spel. Bij momenten is het uiteraard ook klinkende ruzie, soms met de grootste drama’s eerst. Maar op andere ogenblikken steken Marte en Leni bijvoorbeeld hele toneelstukken in elkaar – inclusief zelf geknutseld decor. Of ze trekken samen naar boven om met Lego of Playmobil te spelen. Op andere momenten wordt de woonkamer plots door poppenmoeders en hun kroost ingenomen. ’t Is heel fijn om dan stiekem achter een hoekje mee te luisteren. Wat je dan allemaal hoort… Onbetaalbaar is dat soms.

Net zoals onderstaand moment. De meisjes hebben niet door dat Zé hen filmt terwijl Marte een boek aan Leni voorleest. Dat doet ze voor ’t eerst sinds ze dit jaar in het eerste leerjaar zelf leert lezen. Ze genieten er allebei van:

Beslist

geplaatst in: 196 | 1

Leni is bijna 4 en sliep nog steeds met een tutje. De voorbije weken maakten we haar daar attent op en beslisten we samen dat ze haar tutje aan Sinterklaas zou meegeven, want tutjes passen eigenlijk niet meer bij grote meisjes. Op tijd en stond werd dat ’s avonds herhaald en ook Leni leek overtuigd.

En toen kwam zaterdag 22 november, de dag waarop we brieven aan Sinterklaas schreven. Tijdens het maken van een tekening zei Leni plots uit eigen initiatief: “Ik ga mijn tutje halen, want die geef ik vanavond mee aan Sinterklaas.”. Helemaal verbaasd stamelde ik: “Oh, je mag het tutje ook op 6 december aan de Sint meegeven hoor.”. Maar ik had beter moeten weten; onze jongste spruit weet namelijk heel goed wat ze wil. En ze had beslist: de tijd van tutjes is voorbij. Ik laat haar zelf haar verhaal maar vertellen:

De Sint kwam Leni’s tutje en de brieven inderdaad ophalen en was ongelooflijk trots. Leni laat het verder niet aan haar hart komen. Geen traan heeft ze gelaten over het weggeven van haar tutje.

En zo is het peutertijdperk op nummer 196 helemaal afgesloten… Geen flesjes, geen papjes, geen pampers en geen tutjes meer. Hoe is dat zo snel kunnen gaan. Dat baby- en peutertijdperk was fijn, heel erg fijn, maar ook vermoeiend. ’t Is nu op z’n minst even leuk om gewoon op stap te kunnen gaan zonder een heel huishouden te moeten meenemen en om de meisjes langzaam maar zeker groot te zien worden. Benieuwd wat ons nog te wachten staat!

Slaap kindje slaap…

geplaatst in: 196 | 3

Leni heeft bij het slapengaan enkele muziek-beestjes in haar bedje liggen die haar rustig in slaap doen tuimelen. Marte heeft dat nooit echt gehad, maar zij sluit de dag tegenwoordig af met heel zacht de muziek van Sigur Rós op de achtergrond. Je ziet ze genieten voor haar oogjes dicht vallen. ’t Zijn stuk voor stuk wondermooie nummers.

Onlangs zei Marte bij het horen van één specifiek nummer: “Mama, dit is toch echt het mooiste liedje dat ik al gehoord heb!”. En gelijk heeft ze – je kan de opname van Ára Bátur hieronder bekijken en beluisteren. Neem er even je tijd voor – het nummer duurt bijna 10 minuten. Deze versie werd in één take opgenomen in de Abbey Road studio’s in Londen, waardoor ook de bezetting grootser is dan normaal bij Sigur Rós het geval is. Het zorgt voor kippenvel; geniet ervan!

Met grote dank aan Zé trouwens, die zorgt voor een fantastische muzikale opvoeding van de meisjes!

Lees verder

Leni legt het uit

geplaatst in: 196 | 0

Leni gaat binnenkort naar school; op 4 november om precies te zijn. En ze is er klaar voor! We zijn al eens gaan kennismaken in haar klasje en dat komt helemaal goed. ’t Ziet er een gezellige boel uit. Lieve juffen en een groepje van 15 “piepers”.

De laatste tijd gaat ze ook weer met sprongen vooruit; vooral op taalgebied. Een kleine impressie:

[vimeo clip_id=”77712768″ height=”390″ width=”520″]

Muziek in huis

geplaatst in: 196 | 0

Leni is gek op muziek. Als ze een leuk deutje hoort, begint ze meteen te dansen of met haar hoofdje te wiegen. Ook zelf muziek maken wordt erg gesmaakt door zowel Marte als Leni. Af en toe hoor je hier een kleine harmonie in huis. Aan de toonvastheid moet misschien nog wat gesleuteld worden, maar ’t is alvast een heel gezellig begin!

[vimeo clip_id=”53698179″ height=”390″ width=”520″]

 

Voor zij die nog niet uitgekeken zijn: nog twee bijkomende filmpjes kan je hier en hier bekijken.

 

Zo doe je dat

geplaatst in: 196 | 0

Een beeldfragment voor de archieven:

[vimeo clip_id=”46639119″ height=”390″ width=”520″]
Leni eet sinds half juli super flink haar patatjes helemaal zelf op. Heeft ze honger, dan hebben we het geweten. Maar eens ze achter haar bordje zit, eet ze onverstoorbaar, en meestal erg proper, haar hele bord flink leeg.
Echte voorkeuren of lievelingsgerechten heeft ze niet. Tenzij ’s avonds. Dan eet ze graag ook nog eens een hapje mee. Maar dan is ze wel kieskeurig. Patatjes of groentjes zijn dan niet aan de orde. Dan kiest ze resoluut de stukjes vlees of vis uit haar bordje; de rest blijft onaangeroerd liggen.

Schoolfeest

geplaatst in: 196 | 2

Vandaag was, behalve een behoorlijk druilerige dag voor begin juni, ook de dag van Martes eerste schoolfeest op Andreas Vesalius!

De piepers gaven enkele dansjes ten beste op het grote podium, waarvan we er eentje gefilmd hebben. Uiteraard met de focus op Marte gericht, want zo zijn we dan wel, maar volgens de papa van één van haar klasgenootjes “danste Marte ook wel iedereen van het podium”. A star is born!

[vimeo clip_id=”43349108″ height=”390″ width=”520″]

Leni doet dat goed!

geplaatst in: 196 | 0

~ Sinds 1 maart heeft Leni buisjes in haar 2 oortjes. Dringend nodig, want ze had érg veel last van oorontstekingen deze winter. Na 5 weken opvolging is ze ook officiëel genezen verklaard! Ze doorstond de narcose goed en nam er de antibiotica druppels en looporen na de operatie bij. Nu is ze opnieuw haar vrolijke zelf en helemaal klaar voor de zomer!
Een grote dankjewel aan dokter Katrien voor alle goede zorgen!

~ Leni onderneemt sinds 15 april de eerste pogingen tot stappen; weliswaar met ondersteuning. Eerst nog aarzelend op de tippen van haar teentjes, nu al met grotere stappen en plat op haar voetjes. Ze ontdekt een nieuwe wereld; enkele 10-tallen centimers hoger dan ze gewend is. Er is véél nieuws te ontdekken!

~ Intussen komt ook een 6e tandje piepen.

~ Ze is ook echt een lekkerbek. ’s Avonds wil Leni dan ook meer en meer mee-eten vooraleer ze haar melk drinkt. Vooral allerhande korstjes van vb. groetetaart komen in aanmerking. Maar ook dessertjes zoals soesjes, koekjes of ijs-hoorntjes gaan vlot naar binnen. Daarnaast zijn roeren in de puree-patatjes of haar beker ondersteboven houden ook favorieten.

~ ’t Is echt leuk om haar ook op taal-vlak vooruit te zien gaan. Ze brengt variatie in haar brabbelen en vindt ook muziek erg leuk. Bij het zingen van liedjes schudt ze met haar lijfje, draait ze met haar handjes en klapt ze vrolijk in’t rond.

~ Wanneer we de schuifdeur opendoen, wil ze ook meteen naar buiten. ’t Wordt nog een echt buiten-mensje. Een scout-in-wording… Ook een kleine durf-al, zoals vlotjes zelf van de glijbaan glijden in de speeltuin; er kwam geen einde aan de pret:

[vimeo clip_id=”41939925″ height=”390″ width=”520″]