Vrolijke vlaggenlijn

geplaatst in: 196, naaisels | 2

Eén van de eerste dagen van dit jaar werd Marit geboren. Bij de komst van kersverse babietjes horen zelfgemaakte cadeautjes. Omdat dit babietje het vierde zusje in rij is, koos ik ervoor om een vlaggenlijn als geboortecadeau te maken. Ik ben grote fan van verjaardagen opfleuren met zo’n stoffen slinger. En verjaardagen zullen regelmatig gevierd worden met vier dochters in huis, dat staat vast! Misschien kunnen de vlaggetjes uiteindelijk zelfs een heel jaar blijven hangen? Moeten ze toch even plaats ruimen, dan kunnen ze in een handig opbergzakje bewaard worden.

In mijn doos met restjes stof vind ik de ideale kleuren- en stoffencombinaties afgestemd op de geboortekaartjes van de meisjes. Een handleiding van hoe de vlaggenlijn en het bijhorende zakje te maken vind je hier.

patroon: zelf getekend – bijhorende tutorial: Vlag en wimpel
stof: restjes katoen

Vlag en wimpel

geplaatst in: 196, naaisels | 4

Na een lange verbouwperiode verhuisden Else en Pieter enkele weken geleden naar hun eigen stulpje. Mams ging samen met mijn zus op stoffenjacht en maakte de gordijnen voor de vernieuwde stek. Ze recupereerde ook enkele retro bloemengordijnen uit het huis en verwerkte die tot een store. Het werden stuk voor stuk pareltjes. Het verwerken van zo’n grote lappen stof doe ik haar niet na. Geef mij maar kleinere projectjes.

Van de gordijnstoffen bleven nog restjes over. Kleinere lapjes waar ik wel iets mee kon! Ik maakte er als housewarming-cadeau een vlaggenlijn van. Nu kan er meteen ook in stijl gefeest worden in dat nieuwe huis. Wanneer de vlaggenlijn uiteindelijk opgeborgen wordt (wij laten vlaggetjes standaard erg lang hangen…), kan dat in het bijhorend zakje. Zo draait de 5 meter lange vlaggenlijn niet in de knoop in de kast en nadien kunnen de vlaggetjes gemakkelijk opnieuw gebruikt worden.

Maak je graag een gelijkaardige vlaggenlijn? Dan kan je de details hieronder als leidraad gebruiken:

[columns] [span6]

vlaggetjes
* hoogte en breedte van de vlaggetjes is +/- 20cm
* je kan hiervoor alle mogelijke restjes stof gebruiken

vlaggenlijn
* 15 vlaggetjes
* 5m biais van 20mm breed in een kleur naar keuze
* laat ongeveer 8cm tussen de vlaggetjes
* voorzie 50cm aan elk uiteinde
* de werkbeschrijving van Oon toont je stap voor stap hoe je best te werk gaat

[/span6][span6]

bijhorend vlaggenzakje
* het zakje is gevoerd, je hebt 2 delen buitenstof en 2 delen binnenstof nodig
* knip daarom 4 keer een stuk stof van 30cm breed en 32cm hoog
* je kan de delen voor de buitenstof ook zelf samenstellen door 2 of meer verschillende stoffen te combineren
* voorzie ook 2 koordjes van 80cm (ik gebruik hiervoor restjes biais)
* gebruik het stappenplan van het eenvoudig knikkerzakje bij Eloleo om het zakje in elkaar te zetten
* het afgewerkte zakje is 28cm breed en 30 cm hoog

[/span6][/columns]

Veel feestplezier!

Vlaggen aan slingers

geplaatst in: 196, naaisels | 3

Verjaren, daar horen zonder twijfel vlaggen en slingers bij. Bij de eerste verjaardagen van onze meisjes gebruikten wij papieren slingers die het na één verjaardagsbeurt al opgaven. We zijn dan ook snel overstapt naar een heerlijk lang stoffen exemplaar (nog aangekocht in het pre-naai-tijdperk). Je raakt meteen in feeststemming met zo’n slinger in huis en eigenlijk is het een heel eenvoudig zelf te maken project. Dat moest dringend eens uitgetest worden.

Als basis gebruikte ik de werkbeschrijving van Oon, maar ik vergrootte de vlaggetjes tot 21×21 cm. De vlaggetjes mogen wel gezien worden, vind ik. Enkele uren bandwerk later lagen 2 vlaggenlijnen van bijna 5 meter lang klaar.

Het enige nadeel van onze eigen vlaggenlijn vind ik dat die telkens weer in de knoop draait in de kast. Om dat te vermijden, maakte ik ook nog een bijpassend zakje voor de zelfgemaakte lijnen. Dat gebeurde op basis van de tips van Eloleo.

Wanneer je uiteindelijk dus toch beslist om de vlaggetjes op te bergen (bij ons thuis kan dat wel enkele weken duren…), zorgt het zakje ervoor dat je de vlaggetjes bij een volgende gelegenheid ook weer heel gemakkelijk opnieuw kan gebruiken.

Laat het feest maar beginnen!

Stof gekocht bij IKEA – dit zijn overschotjes van de gordijnen op de kamers bij M&L