De inktvisslab

geplaatst in: 196, naaisels | 8

Met het risico om jullie er stilaan mee te vervelen, voeg ik graag toch nog een extra bewoner aan het dierenslabbenrijk toe :-).

Naast Vos, speelde onlangs namelijk nog een ander idee door mijn hoofd. En als zo’n idee zich nestelt, dan zit er niets anders op dan dat ook effectief tot uitvoering brengen. En zo is daar vandaag: de Inktvis.

Bij elk nieuw slabbetjes-concept waarmee ik kom aandraven, adviseert Zé trouwens of de verhoudingen wel ok zitten. Na zijn suggesties kreeg Kikker bijvoorbeeld die leuke oogjes, heeft Vos zijn echte spitse snuit of zijn de tentakels van Inktvis mooi van vorm.

Die tentakels zijn gevoerd met een laagje badstof om ze wat meer volume te geven. Ik blijf dat nog altijd een goed idee vinden, alleen bleek het keren van die kleine lapjes nogal een huzarenstukje. Maar toch blijft het gepruts het waard. Ik ben wel fan van onze extra zeebewoner.

patroon: zelf getekend
stof: katoen en badstof – allemaal uit de restjesbak

Vos, het nieuwste broertje

geplaatst in: 196, naaisels | 12

Dat de dierenslabben op zo veel enthousiasme zouden kunnen rekenen, had ik niet verwacht. Intussen werden de gratis patroondelen al meer dan 320 keer gedownload… Heel erg fijn is dat!

Jullie enthousiasme werkt aanstekelijk, want intussen schetste ik al enkele bijkomende opties voor nieuwe dierenslabben. Marte en Leni zijn daarbij creatieve helpers. Misschien volgt er in de toekomst een slab van een eenhoorn, een paard of een eekhoorn? Intussen hebben we een hele verlanglijst van mogelijke nieuwe dieren die de slabbencollectie zouden kunnen vervoegen. De ene al wat realistischer dan de andere…

Vandaag stel ik al graag de eerste nieuwe telg voor: Vos. In maart werd Bruno geboren en wij kregen een erg leuk kaartje met vosjes in onze brievenbus. Een bijhorend slabbetje leek me een ideaal geboortegeschenk:

patroon: zelf getekend
stof: katoen, nicky velours en badstof – allemaal uit de restjesbak

Dierenslabben * gratis patroon

geplaatst in: 196, naaisels | 19

Gratis patroon dierenslab 196be

De dierenslabbetjes… mijn eerste exemplaar maakte ik enkele maanden geleden, onlangs breidde ik de collectie uit. Jullie enthousiasme en positieve reacties op die slabbetjes overdonderden me. Het is echt heel fijn om zoveel leuke commentaren te horen over iets wat je zelf gemaakt hebt. Een mens gaat er zowaar van blozen…

En belofte maakt schuld: intussen werden de patroondelen in een digitaal jasje gestoken. Een grote dankjewel aan Zé die zorgde voor digitale patroononderdelen ipv mijn handgetekende schetsen!

Via onderstaande link kan je het patroon en enkele bijhorende instructies downloaden. Je kan daarmee aan de slag om zelf dierenslabbetjes te maken. De onderdelen voor een vis, kuiken, kikker en varken zijn mee opgenomen.

De slab heeft een diameter van ongeveer 28cm en is het ideale project voor restjesverwerking.

Veel plezier ermee!

En niet te vergeten: heb je suggesties, zie je fouten staan, of heb je bijkomende vragen, aarzel niet om me te contacteren. Dat mag via een berichtje op deze blog of via veerle@196.be.

Dit patroon is enkel bestemd voor persoonlijk gebruik.

Download “Patroon dierenslab” 196be-dierenslabben-gratis-patroon.pdf – 2759 keer gedownload – 649 KB

Allemaal beestjes

geplaatst in: 196, naaisels | 10

Iets meer dan een half jaar geleden maakte ik voor ’t eerst een slabbetje. Ik koos voor een rond exemplaar en tekende zelf het patroon voor die eerste dierenslab, een vis. Het resultaat van de visjesslab viel erg in de smaak! Meteen speelde ik met het idee om ook nog andere dierenslabbetjes de revue te laten passeren. Een plan dat even in de kast belandde, tot nu.

Onlangs maakte ik enkele schetsen en koos 3 nieuwe dieren uit: een eend (die gaandeweg meer een kuiken werd), een kikker en een varken. Ik tekende de verschillende patroononderdelen uit en knipte oren, ogen & poten. Al doende verbeterde ik mijn techniek in appliceren en stoomde ik 3 nieuwe dierenslabben klaar.

Marte en Leni zijn helemaal weg van het resultaat. Ze zouden zelfs opnieuw slabben beginnen dragen! Maar voorlopig liggen deze diertjes klaar om als snel-uit-de-kast-te-halen cadeautje te dienen:

2016.03 slab kuiken varken kikker 196be

In al hun enthousiasme kwamen de meisjes met nog heel wat bijkomende voorstellen voor nieuwe slabben af. Het ene idee al meer haalbaar dan het andere :-). Maar het staat wel vast dat ik in de toekomst zeker nog andere versies uitprobeer!

Wil je zelf ook aan de slag gaan? Veel materiaal heb je niet nodig: enkele restjes (katoen, nicky velours, badstof) zijn voldoende, samen met een metertje biais. Het ineen zetten zelf is ook niet moeilijk, maar neemt wat tijd in beslag. Het samenstellen van al die kleine onderdelen duurt soms even, maar je krijgt er een erg vrolijk resultaat voor terug.
Zou je de patroondelen van deze dierenslabben ook willen gebruiken, dan wil ik ze binnenkort wel in een PDF-file gieten. Heb je interesse, laat dan gewoon even een berichtje achter.

patroon: zelf getekend, naar de handleiding van Le Jardin de Juliette
stof: restjes, de kleinste stukjes eerst
techniek appliceren via de handleiding uit Zo Geknipt!

Warme winterdekentjes

geplaatst in: 196, naaisels | 4

Op onze naaiclub werden de voorbije tijd enkele dekentjes ineen gezet naar de werkbeschrijving van Cozette*. Ik was meteen fan van deze afwerking, deed inspiratie op en maakte nu voor ’t eerst ook 2 exemplaren als babycadeautje. Katoentjes aan de voorkant, heerlijk zachte teddy aan de achterkant.

Een gepersonaliseerd flockje op basis van het geboortekaartje om het geheel af te werken. Met een grote dankjewel aan Tine die haar Cameo alle knipwerk liet doen.

Volgende keer probeer ik de hoekjes af te werken op basis van de tutorial van Jo Chapeau. Een tip die ik online pas tegenkwam nadat deze 2 exemplaren al afgewerkt waren. Maar zeker te onthouden voor toekomstige dekentjes!

Laat het nu nog maar even goed winteren; Sou en Rik kunnen zich warm houden onder een heerlijk zacht dekentje. Misschien maak ik er op termijn ook nog wel eens eentje voor mezelf!

En een extra bonus: voor Sou en haar grote broer maakte ik ook nog dit duo slabbetjes zoals ik eerder al eens deed.
2016.01 Sou slab - 196.be

Patroon dekentje van Cozette*
Tuto mooi afgewerkte hoeken bij Jo Chapeau
Patroon slabbetjes: zelf getekend
Stof Rik: Jennifer Garant for Timeless Treasures Red Harlequin en teddykatoen
Stof Sou: oranje stof uit de voorraad van Mams, teddykatoen voor het dekentje en badstof voor de slabben

S/He did it!

geplaatst in: 196, naaisels | 6

Vorige week ging ik op babybezoek. Voor de kersverse grote zus en de nieuwste kleine broer maakte ik een duo slabbetjes. Slabbetjes waarvan de tekst de komende jaren soms erg toepasselijk zal zijn.

Herkenbare situaties die mama en papa misschien af en toe een punthoofd bezorgen. Maar er zijn ongetwijfeld ook momenten bij waar erg leuke anekdotes aan verbonden zijn en waarbij stiekem plannen smeden tussen broer en zus niet veraf is.

Welkom lieve Daan! Heel veel speelplezier met je grote zus.

Patroon slab: zelf getekend
Stoffen: stukjes katoen en handdoek uit de restjesbak

Tussendoor

geplaatst in: 196, naaisels | 0

Maarten werd geboren. In juni al… een cadeautje moest daarom dringend voorzien worden.

Sinds mijn eerste slabbetjes-maaksel ben ik helemaal verkocht aan dat ronde patroon, dus werd het tijd voor slab nummer 2. Deze keer geen diertje, maar een afstemmen van de slab op het geboortekaartje. Een matching stofje werd uit de stoffenkast opgediept. Een handdoek van Zeeman deed dienst als achterzijde. Een flockje vooraan waarbij ik de tekening van het geboortekaartje vergrootte, uitknipte en op het slabbetje streek.

Een snel-klaar-tussendoortje met een vrolijk resultaat:

Patroon: zelf getekend op basis van de handleiding van Le jardin de Juliette
Stof: restjes stoffenkast en Zeeman
Flockfolie via Hotfix Studio

Beestenboel

geplaatst in: 196, naaisels | 2

Een tijdje geleden botste ik online op enkele ronde slabbetjes. Ik was meteen gecharmeerd en het idee werd mee in mijn creatief to-do-mapje gestopt. Datzelfde idee werd opnieuw opgerakeld toen Helena geboren werd. Als derde dochter in het gezin zijn heel veel spullen al voorhanden, dus ik wou graag iets maken dat je altijd wel kan gebruiken. Een slab dus, want zo heb je er nooit teveel.

Het zou een rond exemplaar worden, dat stond vast, en het mocht ook wat extra’s hebben. De restjes in de stoffenkast beslisten over een visjes-model. De voorkant is van katoen; voor het oogje gebruikte ik flock- en flexfolie. De achterzijde van de slab is badstof. Geen overbodige luxe om op termijn patatjes of fruitpap op te vangen.

En nu ben ik helemaal vertrokken… ideetjes voor ongeveer een hele reeks boerderij-slabben zitten al in mijn hoofd. De schetsen liggen klaar, nu nog wachten op kleine kindjes die we er een plezier mee kunnen doen. Want jammer genoeg zijn M&L het slabbetjes-tijdperk stilaan ontgroeid. Tenzij tijdens een portie spaghetti of lasagna, dan durft de hele tafel nog wel eens een slagveld worden. Misschien dan toch nog 2 varkensslabbetjes voor onze meisjes voorzien :-)?

Patroon: zelf getekend op basis van de handleiding van Le jardin de Juliette
Stof: restjes stoffenkast
Flock- en flexfolie via Hotfix Studio