Billie wordt kaptrui

geplaatst in: 196, naaisels | 2

Ik blijf grote fan van de Zonen09 patronen; dringend tijd om nog eens met een mannenversie aan de slag te gaan. Het Billie patroon wordt de basis van een nieuwe trui voor Z. Op vraag wordt het een trui met kap en met rits die in die kap doorloopt.

Als voorbeeld gebruik ik een trui die Z graag draagt. Ik teken de kap van dit patroon over en combineer met de Billie – 2 maten groter dan zijn t-shirtmaat. Deelbare rits en voldoende grote mouwboorden voorzien: de technieken die ik tijdens mijn workshop bij Madeline leerde, komen hier goed van pas. Deze trui krijgt geen volledige voering, maar een beleg om de rits mooi af te werken.

Het resultaat is als eerste testversie best geslaagd; het werd intussen al grondig uitgetest. Dit patroon blijft bovenaan in mijn patronenmap zitten om zeker nog eens te hergebruiken.

Patroon kaptrui: zelf getekend op basis van de Billie voor mannen van Zonen09
Stof: ooit geruild met Annemie 🙂

Eisbär

geplaatst in: 196, naaisels | 7

Carnaval 2017, intussen al 3 maanden geleden. Leni trekt met plezier voor het tweede jaar op rij haar Tinkerbell jurkje aan. Voor Marte echter geen twee keer dezelfde verkleedpartij. Zij laat elk jaar haar fantasie de vrije loop bij het verzinnen van nieuwe outfits. Zo passeerden in het verleden de “Martoepilami” en de “Cheshire cat” al de revue. Deze keer komt ze opnieuw met een dier op de proppen en kiest ze voor een ijsbeer. Toeval wil dat ik bij Zeeman de ideale dekentjes ontdek die perfect in dat plaatje passen.

In mijn hoofd zal ik “dat projectje eens snel even fiksen”, maar er loopt toch hier en daar wat mis. De broek lukt aardig, maar er is echt wel een striklint nodig om ze op te houden. Door twee nestelogen en een oude veter te gebruiken komt dat goed.
De trui daarentegen, die valt eigenlijk wat klein uit. Vooral de armen zijn te kort, waardoor de zo gegeerde duimgaten overbodig worden. Verder gebruik ik ook enkele onorthodoxe methoden bij het ineen zetten op plaatsen waar stukken stof niet overeen komen. Haast en spoed… Gelukkig valt dat geknoei dankzij de pluizige stof helemaal niet op.

We recupereren Martes turnT-shirt om onderaan te dragen. De ideale combinatie en meer dan warm genoeg dankzij het gebruik van de dekentjes voor broek en trui. Een ijsberenkostuum om ook écht alleen bij winterse temperaturen uit de verkleedkist op te diepen.

Net voor de krokusvakantie vertrekt onze ijsbeer tevreden naar school. En meer moest dat voor deze outfit niet zijn.

Maar zo’n hoodie met rits, of een bomber jacket, wil ik eigenlijk toch echt eens op de juiste manier in elkaar zetten. Iemand tips voor een leuk patroon of zin om samen aan de slag te gaan? Ik kan nog wel wat bijkomende suggesties gebruiken. Of zoeken we samen uit hoe het dan eigenlijk moet? Let me know!

Patroon broek: losse broek uit SVDZ
Patroon trui: Stevie Hoodie uit LMV
stof: dekentjes Zeeman

Wasberen voor het Berrefonds

geplaatst in: 196, naaisels | 5

In februari lanceert Sharon van Zonen09 een oproep: ze is op zoek naar foto’s van Zonen09 creaties om haar nieuwe businesskaartjes te personaliserenen. Ze zoekt daarbij zowel jongens- als meisjesversies van alle patronen.
Vorig jaar maakte ik op naaiweekend voor Marte een omkeerbare Ole sweater met rits. Marte is er vanaf dag 1 verzot op en ik besluit om haar foto in te zenden. En wat blijkt: onze foto wordt geselecteerd en prijkt nu op hele mooie kaartjes die Zonen09 mee promoten. Marte blinkt van trots wanneer ik het haar vertel. En ik kan haar geen ongelijk geven :-).

Na het maken van Martes trui is er van de wasberenstof nog een klein stukje over. Voor dat hele zachte sweaterstofje zoek en vind ik de ideale bestemming. Ik maak het goede voornemen om in 2016 mijn restjes stof te verwerken tot spulletjes voor het Berrefonds. Het Berrefonds is een vzw die ouders steunt van kindjes die tijdens of kort na de zwangerschap overlijden. Ze zorgen ervoor dat de ouders iets tastbaars van hun kindje mee naar huis kunnen nemen. Zo maken ze herinneringsdoosjes die voor elk kindje uniek zijn. Ze zorgen verder ook voor mutsjes, hemdjes & wikkeldekentjes, maar organiseren ook praatgroepen en bijeenkomsten. Op hun website en Facebookpagina vind je alle info terug over wat ze allemaal doen.

Alle instructies voor het maken van de zelfgemaakte spulletjes vind ik op de website. Bij het afprinten van de patronen besef ik pas hoe klein sommige truitjes zijn, en ben ik eens zo gelukkig met onze 2 gezonde dochters. Ik kan alleen maar hopen dat mijn bonte stapel truitjes en dekentjes een heel klein beetje steun kan betekenen voor ouders die minder geluk hebben dan wij.

Wil je graag zelf ook aan de slag gaan voor het Berrefonds? Dat kan! Op 28 en 29 mei wordt de jaarlijkse naaimarathon in Zandvliet georganiseerd. Alle info vind je hier en hier.
Je kan ook gewoon thuis zelf aan de slag met restjes stof en dan vind je alle info en de juiste patronen hier terug.

Martoepilami

geplaatst in: 196, naaisels | 16

Morgen is het eindelijk zover: carnaval op school. Begin januari weet Marte al hoe ze zich dit jaar graag wil verkleden: ze kiest voor Marsupilami. De laatste tijd is ze verzot op de gelijknamige strips.

Uit praktische overwegingen kiezen we samen voor een broek en trui ipv een pak-uit-één-geheel. De Omni Tempore kaptrui van Sofilantjes doet dienst als hoodie, omdat je in die kap lekker kan wegkruipen. Ideaal bij het verkleden. Als broek neem ik hetzelfde patroon als de pyjama’s die ik onlangs maakte – de losse broek uit SVDZ2.

Een berg gele joggingstof wordt verknipt. Ik voeg oren toe aan de kap, duimgaten aan de mouwboorden en naai zwarte bollen waar Marte ze graag wil hebben. Last but not least voorzien we uiteraard ook een laaaaaaange staart die alle mogelijke vormen kan aannemen. En zo transformeert Marte vlotjes in “Martoepilami”:

Extraatje om te onthouden:
de naam “Martoepilami” bedacht Marte enkele dagen geleden zelf. Het was de kers op de taart na een gesprek dat we samen hadden voor het slapen gaan. Ze vertelde me dat ze de klank “oe” zo  leuk vindt en dat ze die ook erg mooi kan schrijven. Enkele gedachtenkronkels later gaf ze me nog de laatste aanwijzingen voor haar carnavalcostuum mee. En plots was ie daar: de “Martoepilami”.
Wat hou ik van zo’n fantasie die alle kanten uitgaat!

Basis patroon trui: Omni Tempore van Sofilantjes
Patroon broek: losse broek uit SVDZ2
Gele joggingstof via de webshop van de Soldeur: www.wildvanstof.be

Pyjamafeest

geplaatst in: 196, naaisels | 2

Ons weekend was feestelijk: we halen op algemeen verzoek van de meisjes een échte gróte kerstboom in huis en daarbovenop kan ik ook mijn spiksplinternieuwe overlockmachine afhalen.

Terwijl de dennengeur in huis hangt, waag ik me aan het werken met tricot. Als eerste proefproject staan nieuwe pyjama’s voor M&L op het programma. Die zijn broodnodig, zeker nu de dagen tóch kouder lijken te worden en te korte pyjamabroeken erg onpraktisch zijn.

Vorige week maakte ik 2 testexemplaren met mijn gewone naaimachine om de patronen en de bijhorende maten al eens uit te testen. Als basis voor het bovenstukje probeer ik de gratis raglan T-shirt van Nap Time Creations uit. Het patroon van de losse lange broek komt uit SVDZ2.

Beide testversies worden goedgekeurd en dus zet ik me aan het overlocken van een tweede set pyjama’s. Die strechstoffen blijven een uitdaging en ik heb meteen door dat er nog véél te leren valt. Zo merk ik proefondervindelijk dat je voor de boord aan een broek best geen te lichte tricot neemt, want dan blijft die broek nauwelijks omhoog. Of dat je je voet van de lockmachine ook éffectief naar beneden moet zetten om mooie steken te krijgen. Anders zit je gemakkelijk met één, of zelfs twee keer, lostornen opgescheept…

Maar al dat bijleren is heerlijk en het werken met de overlock is dat ook, dus blijf ik nog even in feeststemming. Onze meisjes zien hun nieuwe aanwinsten ook helemaal zitten. Ze slapen als roosjes, het feesten blijft op dat vlak gelukkig (voorlopig?) nog even uit.

Gratis patroon bovenstuk: raglan T-shirt 18maanden – 10 jaar van Nap Time Creations met extra mouw en heupboorden
Patroon broek: losse broek met tailleband uit tricot uit Stof voor durf-het-zelvers 2
Stoffen met print: Lillestof
Effen stoffen: stoffenverkoop Strass (roze) en Little Vixen (oranje)

Ole op weekend

geplaatst in: 196, naaisels | 10

Dat het geslaagd was, ons eerste naaiweekend! Een traditie werd ingezet, dat staat vast.
Een aantal creatieve madammen bijeen; onthaal met bubbels en een goodiebag; wasmanden vol stof; naaimachines en overlocks in de aanslag; lachsalvo’s een heel weekend lang. Mocht er videomateriaal van ons weekend bestaan, het zou voer zijn voor sketches op trouwfeesten of verjaardagen…

Gelukkig werd er niet gefilmd, maar wel genaaid. Er werden grenzen verlegd, nieuwe dingen uitgeprobeerd, tips gegeven, materiaal uitgeleend en pareltjes afgewerkt. Mannen en kinderen werden voorzien van nieuwe tenues. We vergaten ook onszelf niet: er werden heel wat jurkjes geshowd en bewonderd.

Ikzelf startte met het ineen zetten van mijn eerste Ole, patroon van Zonen09. Een trui voor Marte, omkeerbaar, met kap én rits, duimgaten, twee zijzakken en één buitenzak. Dat was het plan. Een huzarenstukje werd het…

Voor ’t eerst kocht ik stof bij Georgette: zowel de wasbeertjes als de effen tricot zijn heerlijk zacht en GOTS gecertificeerd.
Het oorspronkelijke Ole patroon voorziet (druk)knopen. Marte is echter meer fan van een rits, dus paste ik het patroon aan op basis van de gratis handleiding die Zonen09 hiervoor voorziet. Bijkomend verlengde ik ook zowel mouw- als heupboord iets.
Bij Khadetjes zag ik het fantastische idee om wasbeertjes uit een zak te laten “piepen”.
En last but not least: duimgaten. Die mochten ook zeker niet ontbreken. Ik gebruikte hiervoor de handleiding van Riet.

Het werd een werk van lange adem: ik nam mijn tijd bij het ineen zetten. Toch slaagde ik er in om beide mouwen eerst gedraaid aan elkaar te naaien. Na wat tornwerk en gouden tips van Sofie, zat de trui na een goeie dag helemaal in elkaar. Omkeerbaar, inclusief alle zakken en duimgaten. Mijn eerste wapenfeit op weekend!

Marte is fan van haar nieuwe trui en ik met haar. Hij zit als gegoten; ze kan er heerlijk in wegkruipen. Nu is het ’s ochtends alleen nog kwestie van te kiezen welke kant ze die dag het liefst wil dragen:

Patroon: Ole van Zonen09 met gratis handleiding voor Ole met rits
Stof buiten: Racoon Mint – Bloome via Georgette
Stof binnen: Solid Coral – Birch fabrics via Georgette
Omkeerbare rits: trekker van een deelbare rits vervangen door een dubbelzijdig exemplaar

Belofte maakt schuld

geplaatst in: 196, naaisels | 8

Heel lang beloof ik het al, dat ik eens iets voor Z zou maken. Wat dat mocht worden stond snel vast: een trui naar het Omni Tempore patroon van Sofilantjes. De juiste stof vinden bleek een iets moeilijkere klus. In de stoffenkast vond ik niet meteen iets gepast, dus planden we een gezamenlijk bezoek aan een stoffenwinkel. Een plan dat vaak werd uitgesteld. Maar tijdens onze vakantie aan zee maakten we eindelijk tijd en gingen op stoffen-zoektocht bij stoffen Verkempinck in Oostende. Daar vonden we precies wat we zochten: een zachte, dikke grijze sweater stof.

Beide versies van het patroon werden door elkaar gemixt: ik gebruikte de kraag in combinatie met de mouwboorden. Een kap en zak liet ik achterwege. Na opmeten koos ik voor maat L en die past zonder aanpassingen als gegoten!

Tijdens één van onze naaiavonden met vriendinnen kon ik de overlockmachine van Barbara gebruiken. Barbara organiseert trouwens hele leuke naaiworkshops in Mortsel. Meer info vind je op haar website: www.workshopsat38.weebly.com

Dankzij de overlock zat mijn trui in elkaar voor ik er erg in had. Ik sus mijn geweten vaak door te zeggen dat zo’n overlock niet echt nodig is. Ik heb ook een overlocksteek op mijn naaimachine die ik voor katoentjes vaak gebruik. Maar dan zet je al overlockend plots weer zo gemakkelijk een trui in elkaar en dan ben ik opnieuw onder de indruk. Ooit komt het aanschaffen van die extra machine er misschien toch nog van…

Intussen heeft Z alvast een extra warme trui in de kast liggen. Zo’n ideaal exemplaar voor koude fietsochtenden in de herfst/winter bijvoorbeeld.

Patroon: Omni Tempore familietrui Sofilantjes
Stof: dikke grijze sweater en boordstof via Stoffen Verkempinck

Tovertrui

geplaatst in: 196, naaisels | 1

Onlangs zette ik mijn eerste truitjes in elkaar. Dat beviel zo goed dat een opvolger niet lang op zich kon laten wachten. Een oproep van Edegem Handgemaakt om samen een omkeerbare kaptrui te maken, komt dan ook op het perfecte ogenblik.

Het wordt een exemplaar voor Leni, omdat ze – stel je voor – de nijlpaardstof van haar Julia sweater eigenlijk toch niet zo mooi vindt… Ik laat mij bijgevolg niet meer vangen; vanaf nu stemmen we voor elk nieuw project de stoffenkeuze samen af. En wat blijkt: dat werkt prima. Een hele vrolijke Leni past vandaag haar nieuwe “tovertrui”. Want raad eens: met het uitspreken van een kleine toverspreuk kan je de trui ook omgekeerd dragen. Bijkomend kan je je duimen verstoppen in hele leuke duimgaten. Enthousiasme alom, én de vraag of ik de volgende keer ook gaatjes voor de pinkjes kan voorzien? Daar denk ik nog even over na : – ) .

Patroon van de kaptrui komt uit Stof voor durf het zelvers
De tricot stoffen kocht ik bij Julija’s shop
Een werkbeschrijving voor de duimgaten is erg duidelijk beschreven door Riet van Leven met Liv
Het omkeerbaar maken van de trui lukte me dankzij de tips van Sofie van Edegem Handgemaakt

Truitjes in tricot

geplaatst in: 196, naaisels | 4

Het voorbije jaar koos ik voornamelijk patronen uit waarvoor je katoenen stofjes gebruikt. Alle mogelijke tricot stoffen liet ik veilig aan de kant liggen. Ik durfde er lang niet aan te beginnen. Toch belandden er al 2 tricot test-stofjes in mijn stoffenkast: voor als ik eens een truitje zou willen proberen…

Ze hebben enkele maanden onaangeroerd in de kast gelegen, maar onlangs heb ik ze toch eens bovengehaald, die tricot test-stofjes. Ik had namelijk een erg leuk patroon voor een trui gevonden bij Companie M.: de Julia Sweater. Als tricot-beginner koos ik voor de versie zonder buidelzak of knopenpad, maar wél met leuk asymmetrisch kraagje als extraatje.

Ik knipte stof voor 2 truitjes zodat er meteen grondig getest kon worden: ééntje in maat 4 en de andere in maat 6. In plaats van met mijn eigen machine van start te gaan, maakte ik gebruik van de overlock tijdens één van de vorige bijeenkomsten van Edegem Handgemaakt. En… ik ben helemaal verkocht! Zowel aan tricot als aan de overlock. Wat een geweldige combinatie; de ontdekking van de dag! Op één avond zette ik beide truitjes in elkaar, zo vlot ging dat.

De truitjes passen perfect! De maten zitten beide meisjes als gegoten. Net zoals bij de Louisa Dress van Compagnie M. trouwens, waar ik me in het voorjaar al eens aan waagde.

Patroon: Julia Sweater van Compagnie M.
Stoffen via stoffenspektakel